Trwa ładowanie proszę czekać ...

Bogata kuchnia tajska

3 kwietnia 2017

Tajlandia znana jest z pięknych plaż, zabytkowych i wyjątkowych świątyń, z buddyzmu, a także ze wspaniałej kuchni tajskiej. Łączy ona w sobie kuchnie z kilku sąsiednich krajów: Chin, Laosu, Birmy oraz Indii.

Pięć smaków

Tajskie dania są wyjątkowe. Każde łączy w sobie kompozycje 5 smaków: ostrego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. Połączenie tych smaków wiąże się bezpośrednio z szanowaną przez Tajów zasady harmonii, która niesie udane i spełnione życie.

Kuchnia a region Tajlandii

Kuchnia tajska jest inna w każdym regionie Tajlandii. Skąd taka różnorodność? Dania wykonywane w danej części kraju zależą od przypraw, ziół i innych składników, które naturalnie tam rosną. W południowej części Tajlandii dania bazują na mleku kokosowym oraz owocach morza. Na północy kraju popularne jest mięso wieprzowe oraz delikatne warzywa. Dania ostre, przyprawiane między innymi chilli przeważają w północno-wschodniej części kraju. Jednym z tych dań jest larb – pikantna sałatka z dodatkiem mięsa, cebuli oraz chilli lub tom saep, czyli pikantna i zarazem kwaśna zupa.

Mimo tych regionalnych różnic podstawą głównego dania zawsze jest ryż. Aromatycznym i delikatnym ryżem, który jest niezwykle popularny jest ryż jaśminowy. Wszystkie dania wzbogacane są ziołami oraz przyprawami. Tajowie wierzą, że przyprawy mają uzdrawiającą moc, która oddziałuje zarówno na ciało, jak i duszę.

Przygotowanie jedzenia

W dawnych czasach do gotowania używano tylko gliniane naczynia. Dziś wszechobecne są woki oraz naczynia do gotowania na parze. Warzywa i mięsa również grilluje się. Dodatkiem do wielu dań, szczególnie sałatek, jest sos rybny lub sok z limonki.Tajowie stosują często metodę szybkiego smażenia, którą podpatrzyli u Chińczyków. Dzięki temu potrawy wsiąkają mniej tłuszczu i są bardziej chrupkie.

Je się także oczami

Bardzo często dania w Tajlandii przyozdabia się kwiatami, czy pięknymi, wycinanymi w specjalne kształty warzywami. Zwyczaj ten ma głębokie korzenie w tradycji, konkretnie z nurtu kuchni pałacowej.

Kuchnia tajska staje się niezwykle popularna. Cieszy się ogromnym powodzeniem w Ameryce oraz Australii. W Polsce także można kupić już w odpowiednich działach supermarketów produkty kuchni tajskiej: sosy, mleko kokosowe, makarony ryżowe i wiele innych.